İÜ İF Girişimcilik Kulübü Girişimcilik Eğitimi 101

İÜ İF Girişimcilik Kulübü Girişimcilik 101 Dersinde!

HERKES ZOOM BAŞINA, GİRİŞİMCİLİK 101 BAŞLIYOR!

İÜ İF Girişimcilik Kulübü’nün eğitici departmanı GK Akademi, yeni döneminde çeşitli eğitimler düzenlemeye başladı bile. İnteraktif bir video, e-öğrenme platformu olan GmPly’nin kurucu ortaklarından Kalde Ernart’ı ağırlayan kulübümüz, Zoom üzerinden yaptığı eğitim sayesinde Ernart’ın girişimcilik deneyimlerinden faydalanma şansı elde etti.

KALDE ERNART’I TANIYALIM

6 Ağustos 1972 doğumlu olan Kalde Ernart, 1999 yılında yaptığı 500 kişi kapasiteye sahip ilk portatif sinema salonunu icat etti. Meslek hayatına yönetmenliği, yapımcılığı, markaların çözüm ortaklığını ve hatta film ithalatçılığını da sığdıran Ernart, 45 yaşına geldiğimde de resmen girişimci oldum diyor. Ona ‘deli’ diyenlere ise bunun aksini, girişimine ödül ve yatırım kazandırarak ispatlamış.

Gelelim Kalde Bey ile yaptığımız güzel sohbetimizde ona sorduğumuz sorulardan ve anlattıklarından öğrendiklerimize…

1-Girişimcilik nedir? Girişimci kime denir ve girişimci ne yapar?

‘’Girişimci olunmaz, girişimci doğulur.’’ Ben buna inanıyorum. Girişimcilikte ortaya çıkan problemi teknolojiyle çözmeniz gerekir. Bir girişimci için yaptığı işin temelini tembel olmak oluşturur. Tembel insan ortaya çıkan problemi en kısa şekliyle çözmeye çalışır. Girişimci içsel olarak korkaktır. Var olan düzene uymaz da kendi yüzleşebileceği hale getirerek uymaya çalışır. Ve tabi ki girişimci her şeye merak duyar.

2-Kendi işinizi kurmak ile bir girişim kurmak arasındaki fark nedir?

Restoran zinciri, kafe vb. geleneksel bir şey yapıyorsan kendi işini kuracaksın. Girişim dediğimiz şey, aynı zamanda ölçeklendirilebilir olmalıdır. Aynı anda yüzbinlerce satış yapmalı veya bir sorunu çözebilir hale gelmelidir.

3-Girişimcilik ekosisteminden rol model olarak gördüğünüz birisi var mı? Yoksa motivasyonunuzu neye borçlusunuz?

Rol model olarak gördüğüm kimse yok. GmPly’i kurarken ki motivasyonumuz ise çalışmadan para kazanmayı istememizdi.

4-Girişimci olma serüveniniz nasıl başladı ve çevreniz tarafından nasıl karşılandı?

Yaptığım hiçbir şeyi girişimci olmak adı altında yapmadım. Zaten kendinizi girişimci sanıyorsanız değilsinizdir. Girişimci olduğunuzu; olunca anlarsınız. Aklıma gelen her şeyi yaptım ve bu süreçte en büyük destekçim her zaman eşim oldu.

5-GmPly’i kurarken ne tür zorluklar yaşadınız?

GmPly’e özel değil aslında bu süreçte herkes aynı sorunu yaşar. En yakınlarınız ne yaptığınızı anlamaz. Siz bile bir dönem “Doğru bir şey mi yapıyorum?” diye kendinize sorarsınız. Bizi de doğru yolda olduğumuza ikna eden olay BigBang’de finale kalıp ödül ve yatırım almamız olmuştu.

6-Start-Up nedir? Start-Up kurarken nelere dikkat edilmelidir?

Öncelikle gerçek bir probleminiz ve bu probleme gerçek bir teknolojik çözümünüz olmalıdır. Aynı zamanda teknogirişim olmayan, yazılım boyutu olmayan hiçbir şey start-up ekosistemine ait olamaz.

7-İnovatif düşünce nedir? Girişimci için ne kadar önemlidir?

İnovatif düşünce yani inovasyon, elde olan bir şeyi kendine uygun ve kullanımı daha kolay hale getirmek için yeniden düzenleyebilmektir. Bir girişimci için işin temelini inovatif düşünce oluşturur.

8-Kuluçka merkezleri nedir? Ne yaparlar? Kendi deneyiminizi paylaşabilir misiniz?

Sıfırdan başladığım her işi hatalarımdan ders çıkardıktan sonra nasıl yapmamam gerektiğini görüp başardım. Ne zaman ki İTÜ Çekirdek’e girdik hayatımızda ilk defa biri doğrunun direkt yoldan nasıl yapılacağını bize gösterdi. Dolayısıyla bugünkü girişimcilik dünyasında başarılı olmamızın ilk sebebi İTÜ Çekirdek ve mentor kadrosudur.

Girişimcilik şu an Türkiye’deki en popüler şey. Sizin gibi yüz binlerce insan var. Gelişebilmeniz için kötü dahi olsa geri dönüş almaya, düşünemediğiniz detayları görmeye, girişiminizin sorgulanmasına ihtiyacınız var. İşte bunu mentorlar yapıyor. Bu yüzden bir kuluçka merkezine girmeniz doğru hamleler yapmanızı sağlar ve süreci hızlandırır.

9-Hızlandırma programları ne işe yararlar?

Eğer müşteriniz var, satış yapıyor ama hızlı büyümüyorsanız hızlandırma programları nasıl büyüyeceğiniz konusunda size yardım eder.

10-Ekip arkadaşlarımızı belirlerken nelere dikkat etmeliyiz? Ekip arkadaşı mı daha önemlidir fikir mi?

Ekip arkadaşı seçmek kesinlikle çok önemli. Ekip arkadaşı seçerken aynı zamanda yol arkadaşınızı seçiyorsunuz diyebilirim. Yani ekip arkadaşı seçmek fikir seçmekten daha önemli, çünkü fikir zaten çok. Ekip arkadaşlarının yanı sıra bu küçük ekosistemdeki herkesle sürdürülebilir ilişki kurmak da çok önemli. Kalp kırmayın, kimseye mahcup olmayın. Kimse için “Bir daha karşılaşmam.” demeyin, karşılaşıyorsunuz. İyi ilişkiler kurun. İnsan biriktirin. Bu yolda yalnız kalmazsınız.

11-Yatırımcılar ne arıyor? Yatırım süreci nasıl işler?

Yatırımcı, yatırım yapacağı insanı seçerken; uyumlu olan, tavsiye dinleyen, hatasını kabul eden ve iş öğrenebilme potansiyeli gösteren bireyleri arar.

Yatırım süreci için çalışan bir ürününüz ve mutlu bir müşteriniz olmalı. Eğer bunlara sahip iseniz bir yatırımcı ile görüşebilirsiniz.

12-Kitlesel fonlamalardan nasıl yararlanırız?

Türkiye’de bu konuda ciddi anlamda eksiklik var. Kitlesel fonlamadan yararlanan bir kişi mevcut. Yurtdışında Kickstarter’da başarılı olmuş pek çok Türk girişimci var.

13-Girişimimizin yatırım alması için ne yapmalıyız?

Girişiminiz fikir aşamasındayken bence zahmet bile etmeyin. Kimse sizinle ilgilenmeyecektir. Girişiminizin fikir aşamasındaki yatırımcısı siz olmalısınız. Sizin kendi kişisel becerinizi, azminizi ve yeteneklerinizi kullanarak kendinizi bir sonraki adıma taşımanız gerekiyor.

Kendinizi bir sonraki adıma taşıyıp yatırımcıyla konuşmadan önce kesinlikle sahip olmanız gereken iki önemli şey var; MVP (Minimum Viable Product/ Minimum Uygulanabilir Ürün) ve ödeyen mutlu bir müşteri. Bu ikisine sahipseniz yatırımcıyla konuşabilirsiniz ama hâlâ bir yatırım alacağınızın kesin olmadığını sakın unutmayın.

14-Amerika pazarı ile Türkiye pazarı arasındaki farklar nelerdir?

Coğrafya maalesef kaderdir. Türkiye Amerika’ya kıyasla iş yapmak için çok mükemmel bir yer değil, bunun en büyük nedeni ise kimseden geri bildirim alamamanız. Kimse yaptığınız işin eksik ve yanlış taraflarını size söylemez, siz de nerede yanlış yapığınızı anlayamazsınız. ‘’Neden olmuyor?’’ sorusu sürekli kafanızı kurcalar.

Amerika’da ise ürününüzü müşteri satın alıp almayacağına tek bir toplantıda karar verir. Türkiye’de bu süreç çok daha fazla uzuyor. Kur farkından doğan kazanç farkı ve Türkiye’de sürekli değişen gündemin sebep olduğu piyasa kararsızlığı, girişimcileri Amerika pazarına çekiyor. Maliyet düşüklüğü ve mevzuat kolaylığı sayesinde Amerika pazarı bir adım daha öne çıkıyor.

15-Günümüzde aile ve çevre tarafından bizlere sürekli maaşlı bir iş bul baskısı var ve bu baskı bizi köreltiyor. Böyle bir durumda nasıl bir yöntem izlenmeli?

Ailelerinin isteklerini yerine getirdikten sonra tekrar kendi ilgi alanlarına yönelen birçok insan tanıdım. Asla “Şimdi yapamazsam bir daha hiç yapamam.” endişesine kapılmayın. Eğer bir şeye gerçekten ilginiz var ise buna hiçbir şey engel olamaz.

16-Bir fikrimiz var fakat sermayemiz yok. Ne yapmalıyız?

Herhangi bir kuluçka merkezine başvurmanız lazım, burada size yön gösterecek mentorler ve girişiminize yatırım yapacak yatırımcılarla karşılaşacaksınız. Başvurmadan önce dersinize çalışmış olmanız gerektiğini ve dikkat çekecek bir başvuru hazırlamak zorunda olduğunuzu unutmayın.

Kalde Ernart ile yaptığımız girişimci ve girişimcilik ile ilgili sohbet İÜ İF Girişimcilik Kulübü üyeleri için oldukça verimli geçti. Kalde Bey’in eğlenceli kişiliğiyle sohbetinin verimliliği birleşince zamanın nasıl geçtiğinin farkına varmadık desem yanlış olmaz. Kendisine öncelikle bize bu dönemde vakit ayırdığı, daha sonrasında deneyimlerini ve bilgilerini bizlerle paylaştığı için çok teşekkür ederiz.

İÜ İF Girişimcilik Kulübü verim ve eğlence dolu atölyeleriyle dönemine devam ediyor!

Yazarlar: Sema Esen, Şahnisa Zamanis, Umut Sinan Çağlar

Editör:  Beyzanur Topaç

Tags: No tags

Comments are closed.