siber-guvenlik

Siber Güvenlik

Siber Güvenlik

Günümüzde dijital mecralar, yaşamımızın büyük bir parçası haline gelmiş durumdadır. Bireyler, kamu kurumları ve özel şirketler tüketicilerine ya da diğer kurum ve şirketlere sundukları ürün ve hizmetleri, sanal mecralar aracılığıyla gerçekleştirmeye başlamışlardır. Teknolojiyle iç içe olunan günümüz dünyasında, siber alem, sanal alem gibi kavramlarla sıklıkla karşılaşılmaktadır. Tüm yaşantımızı taşımış olduğumuz elektronik ortam içerisinde tehditlere karşı önlem alınması gerekmektedir. Tam bu noktada siber güvenlik konusu devreye girmektedir.

Siber Güvenlik Nedir?

Siber güvenlik; dijital ortamdaki güvenliğin sağlanarak gizliliğinin korunması, bilişim sistemleri aracılığıyla bireyler, devletler ve örgütler arası kurulan iletişimin, kötü amaçlı saldırılarla karşılaşılmasının önüne geçmeyi amaçlayan bir koruma uygulamasıdır. Aynı
zamanda elektronik bilgi güvenliği olarak da adlandırılmaktadır. Siber güvenlikte, veri güvenliğinden, bilgisayar güvenliğine ve operasyon sistemlerinin güvenliğine kadar pek çok farklı kavram bulunmaktadır. Devletler açısından bakıldığında ise
vatandaşların, kurumların ve hükümete ait bilişim sistemlerinin saldırılara veya verilerin çalınması durumuna karşı korunması anlamına gelmektedir.

Siber Güvenlik Süreci Nasıl İşler?

Siber Güvenlik sürecinin doğru bir şekilde yönetebilmek için güvende tutulmak istenen verilerin yayılmaması için birden fazla koruma katmanına ihtiyaç vardır. Etkili bir koruma sistemi oluşturmak için teknoloji, insanlar ve buna bağlı olarak gelişen tüm süreçler birbiriyle uyum içinde çalışmalıdır. Bu noktada teknoloji, kuruluşlara ve bireylere siber güvenlik konusunda gerekli olan bilgisayar koruma araçlarını vermelidir. Korunması gereken üç ana unsur vardır:

  • Akıllı Cihazlar
  • Bilgisayarlar
  • Yönlendiriciler (Ağlar ve Bulut)

Bu üç unsurun koruma altında tutulması için yeni çıkan güvenlik duvarları, kötü amaçlı yazılımlar için koruma, virüsten koruma programları ve e-posta güvenlik çözümlerini içermektedir. Gerekli tedbirler alınmadığında hem bireysel açıdan hem de profesyonel açıdan çeşitli problem yaşanabilmektedir. Buna kişisel bilgilerin izinsiz kullanılması, kullanılan hesaplara zorla girme denemeleri ve kimlik hırsızlığı gibi durumlar örnek olarak verilebilir. Güvenlik durumlarının ihlal edildiği siber saldırılarla karşılaşmamak için birkaç ipucu işe yarayabilir. Örneğin, kullanılan cihazların yazılım ve işletim sistemlerinin güncel olmasına dikkat etmek, tahmin edilebilir olmayan güçlü şifreler kullanmak, bilinmeyen kullanıcılardan gelen e-posta eklerini açmamak ve halka açık olmayan yerlerdeki wifi ağlarını kullanmamak gibi önlemler almak siber güvenlik saldırılarından korunmak için yardımcı olabilmektedir.

Beyza Narin

 

Tags: No tags

Comments are closed.