Girişimci Psikolojisi Eğitimi

Dr.Arzu Girişken ile Girişimci Psikoloji Eğitimi

Altınbaş Üniversitesinde öğretim üyeliği yapan Dr.Arzu Girişken, aynı zamanda Mesleki Eğitim ve Kariyer Geliştirme Araştırma Merkezi’nin müdürü ve corpEQ’ in kurucusudur. Gelelim Dr.Arzu Girişken ile, 22 Ocak 2021  tarihinde İÜ İF Girişimcilik Kulübü Youtube kanalı üzerinden düzenlediğimiz Girişimci Psikolojisi eğitimin içeriğine. Eğitimin isminden de anlaşılabileceği gibi girişimcilerin psikolojisi üzerine bilgiler aldık. Eğitim boyunca öğrendiklerimizi kısaca özetlemek gerekirse, girişimcinin nasıl düşündüğünü anlamamız, girişim serüveni boyunca yaşadığı korkuları ve stresleri incelememiz oldukça önemlidir.

Neden Girişimci Oluruz?

Dr. Arzu Girişken, girişimci psikolojisi eğitimine çok basit bir soruyla eğitime başlıyor: Neden girişimci oluruz?

Nedenlerimizi nasıl rasyonelleştiririz?

  • Çalıştığı işte mutsuz olmak,
  • Değer yaratan, fark yaratan insanları rol model almak,
  • Fazla yaratıcı olmak,
  • Sabırsızlık ve yerinde kalma korkusu,
  • Ya az ya da çok eğitim almak,
  • Risk almayı sevmek.

Asıl girişimci olma nedenlerimiz ise;

  • Değer yaratmak ve
  • Dünyayı değiştirmektir.

Asıl girişimci olma sebeplerimizi çevremizdeki insanlara açıklayamadığımız için onların bu nedenleri saçma bulması ihtimali yüzünden yukarıdaki nedenlere sığınırız.

Peki, dünya nasıl değiştirilir?

Dr.Arzu Girişken bunu çok basit bir örnekle açıklıyor:

 Günümüzde birçok kahve zinciri var ve karton bardakta ürünlerini satıyorlar. Müşteriler ellerinin yanmasından rahatsız. Bu durum yaşanırken bir girişimci tutamaç fikrini gerçekleştirmiştir. Bu fikrin sonucunda ise davranış modeli ve tüketim alışkanlıkları değişti. Sonuç olarak bir değer yaratıldı. Çok basit bir fikirle büyük bir değişim sağlanabilir.

Kokuyu alan girişimci

Dr.Arzu Girişken’e göre kokuyu alan girişimci, İyi bir çevre analizi yapmış, insanların neye ihtiyaç duyduğunu fark etmiş, algıları açık, takip eden ve sorgulayan kişidir. İyi bir fikri uygulanabilir hale getirir. İnsanları odak noktaya koyan girişimcilerin daha başarılı olduğu gözlemlenmiştir.

Arzu Hanım bu noktada girişimcilik ve ticaret arasındaki farka da değiniyor. Ona göre, girişimcilik ve ticaret insanı birbirinden farklı. Ticaret insanının amacı bir ürünü satmaktır, girişimcinin amacı ise yelkeninizdeki rüzgârın bir değer yaratmasıdır.

Kimler için değer yaratılabilir?

Girişimcilerin yaşadığı en büyük sorunlardan biri olan hedef kitleyi belirleyemeye de değinen Dr.Arzu Girişken, girişimcilerin hedefinin toplumda değer yaratmak olması gerektiğini söylüyor. Bu noktada sürdürülebilirlik kavramının altını çizen Arzu Hanım’a göre, değer yaratmak için insanı anlamalı ve topluma fayda sağlamalıyız.

Girişimciliğin yaşı var mıdır?

Girişimcilikle ilgili en çok merak edilen sorulardan biri olan yaş sorusuna Arzu Hanım oldukça ilginç bir cevap veriyor:

Girişimciliğin yaşı yoktur. Yaş bir unsur değildir. Bu noktada önemli olan atak olmaktır. Fakat atak olmak aceleci olmakla karıştırılmamalıdır. Acele ederseniz yanlış kararlar vermeniz yüksek olasılıktadır. Herkesten önce siz kendinize ve fikrinize inanmalısınız.

Başarısız olma korkusunu nasıl yeneriz?

Her girişimcinin en büyük korkusu başarısız olmaktır. Bu korkunun nasıl aşılacağına dair Arzu Hanımın fikri şöyle:

Girişimcilik ekosisteminde sıfırdan bir değer yaratılıyor. Aslında insanların korktuğu şey de budur. İnsanlar bilinmezden korkarlar. Bu korku çok normaldir fakat güçlü bir fikre sahipseniz vazgeçmemek ve cesaretli olmak gerekir.

Bu noktada kendinize şu soruları sorun:

  • Bu fikir gerçekten iyi bir fikir mi?
  • İnsanların hayatında pozitif fayda sağlar mı?
  • Fikrimi gerçekleştirebilir miyim? Bunu insanlara ulaştırabilir miyim?

Bu sorulara cevabınız evet ise atağa geçmeli ve daha fazla beklememelisiniz.

Girişimci körlüğü

Her girişimci kendi fikrinin en iyisi olduğunu düşünür. Dr.Arzu Girişken bu konuda girişimcileri şöyle uyarıyor:

Fikrinizi sevin ama ona aşık olmayın. Eksiklerinizi görebilmeli ve onları düzeltmek için çabalamalısınız. Fikrinize körü körüne bakmamalısınız. Israrcı olmalı, pes etmemelisiniz. Ve önemli bir nokta olarak çevrenizden aldığınız geri dönütleri utanmadan kabul etmeli, bu dönütlerin bizleri azalttığını düşünmeden kabul etmeliyiz. Reddedildikçe güçlü olmaya ve eksiklerinizi gördükçe gelişmeye başlarsınız. Odak noktamız insanları ikna etmek olmalıdır.

Girişimci ve Nörögirişimci Arasındaki Farklar

Arzu Hanım son dönemde popülerleşen nörogirişimci kavramı ile klasik girişimci kavramı arasındaki farkları şöyle sıralıyor:

Girişimci

 

Nörogirişimci
-Bilgi vermeye odaklı-İlham vermeye odaklı
-Varlık yaratmaya çalışır-Değer yaratmaya çalışır
-Fonksiyonel faydayı anlatır-Sembolik faydayı anlatır
-Sadece mantığa hitap eder-Duygulara da hitap eder
-Bireysel düşünür-Büyük resme odaklanır

 

Dr.Arzu Girişken’den Bazı Tavsiyeler

  • “Başarısız olma korkusu yüzünden hayat enerjinizi, motivasyonunuzu kaybetmeyin.”
  • “İnsanların uyarılarını dinleyin ama onlara kulak asmayın. Böylelikle başarısızlıktan uzaklaşırsınız.”
  • “Uzmanlaşacağınız konuda en az 40 tane makale okuyun.”
  • “Farklı olmak ve yaratıcılık önemlidir fakat mevcut bir fikirdeki eksiklikleri fark etmek ve iyileştirmeler yapmak da gayet önemlidir. Bu değişiklikler ile birlikte ortaya farklı bir projede çıkabilir. Asıl amaç farklı bir değer yaratmaktır.”
  • Fikrinizin hangi alanda olduğunu belirleyin ve o alanda yatırım yapan yatırımcılara yönelin.”

 

Not: Eğitimin tekrarını izlemek için bu linke tıklayabilirsiniz.

 

Yazar: Özge Temel ve Kübra Ahmaçlı

Tags: No tags

Comments are closed.