yapay-zeka-101

Yapay Zeka 101

YAPAY ZEKA 101: Yapay Zeka Nedir?

Yapay zeka, bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri tıpkı bir insan gibi düşünerek yerine getirmesidir. Öncelikli kullanım alanı bilişimle birlikte pek çok sektörde yapay zekâdan yardım alınır. Yapay zekanın İngilizcesi ‘’artificial intelligence’’ kavramının kısaltılmışı ‘’AI’’ olarak da karşınıza çıkabilir. Kimi zaman insanların bile içinden çıkamadığı, tüm karmaşık problemlerin üstesinden gelen yapay zeka siz şuan bu yazıyı okurken bile etkili çözümler üretmeye devam etmektedir.

Yapay zeka kavramı, ilk olarak 1956’da Dartmouth Konferansı’nda Profesör John McCarty tarafından kullanılmıştır. Sonrasında 1997 yılında IBM’in geliştirdiği ‘’Deep Blue’’ adlı bilgisayarın, dünya satranç şampiyonu Garry Kaparov ile yaptığı maçta dünya şampiyonunu yenmesi yapay zekanın oldukça önemli ve dikkate alınması gereken bir konu olduğunu kanıtlamıştır. 2011 yılında ise yine IBM tarafından geliştirilen ‘’Watson’’ isimli bilgisayarın, televizyonda yayınlanan bir yarışma programında insan rakipleri yenmesi, yapay zekanın matematik dışında da insanları yenebileceğini gözler önüne sermiştir.

Yapay Zekanın Türkiye’deki Yeri

Yaşamımızı kolaylaştıran ve üst seviyeye çıkmasındaki en büyük yardımcılardan birisi olan yapay zekanın, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yükselen bir yönde olduğu söylenebilir. Ülkemizdeki yapay zeka uygulamalarına örnek olarak Dahi.ai şirketi verilebilir. Dahi.ai, daha çok sohbet platformları üzerine odaklanmış ve Yapaytech uygulamasını geliştirmiş. Bu uygulamanın güzel yanı, teknik bir bilgiye sahip olmasanız bile kendi platformunuzu oluşturabilme kolaylığı sağlaması. Diğer bir örnek olarak Veslabs şirketinin geliştirdiği Jetlink söylenebilir. Jetlink de sohbet alanında hizmet veriyor. Bir sohbet botu sayesinde şirketlerin, kullanıcılarının taleplerine anında dönüş yapabilmesini sağlayan bir uygulamadır.

Hangi Sektörlerde Kullanılıyor?

Yapay zeka, hayatı kolaylaştıran özellikleri  ile kendine pek çok sektörde yer ediniyor. Akla gelen ve herkesin hemen hemen her gün kullandığı bir alan olan interneti ilk örnek olarak verebiliriz. Yapay zeka ve internet sistemlerinin bir araya gelmesiyle Siri ve Alexa gibi kişisel asistanlar, akıllı cihazlar ve ev aletleri gibi günlük yaşamı kolaylaştırmak için geliştirilen çeşitli uygulamalar hayatımıza girmiştir.

Sağlıkta Yapay Zeka

Sağlık sektörü için en büyük örnek olarak IBM’in WatsonPaths sistemi verilebilir. WatsonPaths, doktorların daha bilinçli, daha doğru ve aynı zamanda hızlı kararlar almasına yardımcı olmak ve elektronik tıbbi kararları analiz etmek için tasarlanan bir uygulamadır.

 Eğitimde Yapay Zeka

Eğitimdeki kullanımının ilk örneği olarak 1920’de Ohio Üniversitesi’nde çalışan Sidney L.Pressey’in yapmış olduğu çalışmalar gösterilebilir. Bir diğer örnek ise Rovick ve Michael’ın 1986 yılında geliştirdiği, diyaloğa dayalı öğrenme sistemlerinin ilk örneklerinden biri olan CIRCSIM sistemidir. Bu sistem, tıp fakültesi birinci sınıf öğrencilerinin kavram yanılgılarını tanımlayabilen ve bu hataları düzeltmek için açıklama yapan bir öğretim sistemidir.

Reklamcılıkta Yapay Zeka

Kendilerine ait bir zekaları olan ‘öğrenebilen makineler’ sayesinde reklamcılar, sizi sizden daha iyi tanıyor. Bu öğrenebilir makineler, internet ortamındaki her hareketinizi görüp, kayıt altına alıyor ve bir sonrası isteğinizi bile tahmin ediyor! Gezdiğiniz bir e-ticaret sitesinde bakıp da almadığınız o ürünün girdiğiniz her sosyal medya uygulamasında karşınıza çıkmasının sebebi de bu. Çıkan istatistikler ve raporlar sayesinde reklamcılar reklamını yapmak istedikleri herhangi bir şeyle en çok kim ilgileniyor biliyorlar. Bunu bilmek ise onlara fazladan zaman, enerji kazandırırken; tanıtıma verdikleri bütçeyi de azaltıyor.

Bankacılıkta Yapay Zeka

Bankacılık sektöründe hem kişiselleştirilmiş hizmetler hem de güvenlik konularında kullanılıyor. Bu sayede hem zamandan hem de maliyetten tasarruf ediliyor. Yapılan analizlere göre kullanımı sayesinde bankacılık sektöründe 2030 yılına kadar 1 trilyon dolara kadar ek fayda sağlanması bekleniyor.

Yapay Zekanın Geleceği

Dünya’daki yerini tamamen almaya günden güne daha da yaklaşıyor. Geleceğinin tahmin edilmesi oldukça zor olsa da bazı tahminler mevcut. Yapay zekanın, insanın fiziksel gücünün yetmediği durumları ortadan kaldırması, trafik kazalarının önlenmesi, günlük rutinlerden yapay zekanın kullanımıyla kurtularak kendimize daha çok zaman ayırabilmemiz gibi daha pek çok gelişme sağlayacağı tahmin ediliyor.

Şevval Elif Kurnaz

Tags: No tags

Comments are closed.